Frank Wildhorn
Rudolf
Adatlap
Műfaj: Musical
Helyszín: Operettszínház
Időtartam: 2 óra 55 perc, egy szünettel
Bemutató: 2006. május 26. - Budapesti Operettszínház, Szabadtéri világpremier: 2006. július 28. - Szegedi Szabadtéri Játékok

Világbemutató Magyarországon! Hihetetlen, de igaz, a zenés színház magyarországi történetében először, egy nemzetközileg nagyhírű amerikai szerzőpáros új musicaljét a Budapesti Operettszínházban, valamint a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán láthatta első alkalommal a közönség!

A Rudolf című musical, amely a Vereinigte Bühnen Wiennel együtt koprodukcióban készült, méltó folytatása színházunkban az Elisabeth, a Mozart! és a Rómeó és Júlia című darabok sikersorozatának.

Egy amerikai hangszerelővel, egy holland zenei supervisorral, a bécsi dramaturgok együttműködésével létrejött, Frank Wildhorn és Jack Murphy által fémjelzett ősbemutató különleges, s talán még történelmileg is meghatározó kulturális híd New York, Bécs, Budapest és Szeged között.

A darab Rudolf trónörökös és Vetsera Mária szenvedélyes, romantikus és tragikus véget érő kapcsolatát meséli el, drámai muzsikával és hatalmas slágerekkel. A fiatal Rudolf abban a pillanatban ismerkedik meg a tizenhét éves bárónővel, amikor minden összeomlani látszik körülötte. Apjával, Ferenc József császárral egyre nyilvánvalóbb kibékíthetetlen politikai és emberi ellentéte, mindenütt besúgók veszik körül, feleségével boldogtalan a kapcsolata, s a magyarok ráadásul tőle várják a Monarchia válságának megoldását.

Rudolf csapdában érzi magát, képtelen túllépni saját korlátain - és megváltásként érkezik életébe a mindent elsöprő érzelem. A titkos viszony persze nem kerüli el a nagy manipulátor, Taaffe miniszterelnök figyelmét sem, aki ettől a perctől kezdve esküdt ellenségként igyekszik megakadályozni Rudolf politikai és magánéleti boldogulását. Hiába ismerjük a történelemkönyvekből a drámai befejezést Mayerlingben, az utolsó pillanatig úgy tűnik: a szerelem végül mégis győzni fog.


A musical a VEREINIGTE BÜHNEN WIEN (Kathrin Zechner Intendáns) felkérésére készült Frederic Morton A Nervous Splendor című könyve nyomán, Frank Wildhorn és Steve Cuden koncepciója alapján

Ötlet: Rudi Klausnitzer/Vereingite Bühnen Wien, Dramaturgia: Peter Back-Vega, Michela Ronzoni
Eredeti Jogok: VBW - Kulturmanagement-und VeranstaltungsgmbH - Wien

Magyarországi jogok és koprodukciós management: Pentaton Művész- és Koncertügynökség - Lőrinczy GyörgyA Budapesti Operettszínház a műsor- és szereplőváltoztatás jogát fenntartja!
Fényképalbum
Rudolf - előadásképek
   
Rudolf - sajtótájékoztató
   
Frank Wildhorn és barátai koncert
   
rendezvenyhelyszinek.hu
A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam,
irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)
© 2008-2013, Minden jog fenntartva - Budapesti Operettszínház