Ezrek szórakoztak az Operettben a Színházak éjszakáján
2012-04-02
Változatos programmal készült a Budapesti Operettszínház az először megrendezésre került Színházak éjszakája rendezvénysorozatra, melyen összesen tizenhárom fővárosi fenntartású színház vett részt március 31-én délutántól másnap hajnalig.

Óriási érdeklődés mellett, összességében jó hangulatban zajlott az első Színházak éjszakája Budapesten: a különleges programokat kínáló rendezvényen 7-8 ezer látogató vett részt, ami a résztvevő színházak befogadóképességéhez képest túl soknak is bizonyult, egyes programokra sajnos sokan nem jutottak be. Az eseménysorozatot a Színházi világnaphoz kapcsolódva először rendezték meg: a szombat délutántól vasárnap hajnalig tartó eseménysorozaton új oldalukról, rendhagyó, interaktív programokkal, kiállításokkal, új előadásokkal, koncertekkel és beszélgetésekkel mutatkoztak be a fővárosi teátrumok.

Zsúfolásig megtelt a nézőtér - senki nem maradt kint
(Fotók: Éder Vera)
Egy nappal a Veled, Uram! rockopera bemutatója után, öt előadáson túl is kitettek magukért az Operettszínház sztárjai, akik színvonalas műsorokkal szórakoztatták az érdeklődőket március utolsó napján.

Siménfalvy Ágota és Szabó Dávid a Zenés mesesarok kis nézőivel
A gyerekeknek kedvezve Zenés mesesarokkal kezdődött a program a délutáni órákban, amelyre zsúfolásig megtelt színházunk Csillárterme. A produkcióban a kicsik és nagyok körében egyaránt népszerű Musicalmesékből hangzottak el részletek Kékkovács Mara, Siménfalvy Ágota és Szabó Dávid előadásában. Felcsendült többek között a Hugó, a víziló és a Vuk slágere, az Aladdin-duett, amiket a gyerekek lelkesen a fellépőkkel együtt énekeltek-táncoltak.

Kígyózott a sor az utcán...
Mindeközben az utcán már hosszú sorok kígyóztak, érkeztek az esti programokra a színházbarátok. Mivel épp Cigányszerelem előadás zajlott, így az Operett és Musical Maraton első előadásait a Raktárszínházban tekinthették meg azok a szerencsés nézők, akik sorszámhoz jutottak, de közönségünk utána birtokba vehette a nagyszínpad nézőterét - senki nem maradt a falakon kívül.

Raktárszínházi finálé - Lukács Anita-Vadász Zsolt-Szendy Szilvi-Náray Erika-Peller Károly-Bálint Ádám
Az elhangzott dalok mindenféle műfajt képviseltek, megszólaltak nagy operett-slágerek (Te rongyos élet, Lili bárónő-egyveleg, Messze a nagy erdő, Hajmási Péter, Hej cigány), musicalek legismertebb dalai (Fényév távolság, Az Operaház fantomja, Majd én megmutatom, Az már nem én lennék, Hair, Verona, Ez most más), valamint populáris dallamok (Tarkan, Robbie Williams, Queen, Adele, Michael Bublé, Whitney Houston számai) - persze mind-mind kicsit másképp, mint ahogy megszoktuk. A műsorba a nézőtérről érkezett meg Náray Erika, aki eljátszotta, hogy ő is egy néző és szeretne együtt fellépni a művészekkel, majd később ügyelőként is megszólalt…

'Az édes kis transzvesztitát' - vagyis Feke Pált Szulák Andrea és Szabó Dávid figyelik
De nem csak ő szolgált különlegességgel, hanem például Feke Pál, aki női ruhában lépett színpadra, amiért hatalmas vastapsot is kapott. Pirgel Dávid pedig egyedül adta elő a Fantom-duettet.

Kocsis Dénes-Brasch Bence-Kerényi Miklós Máté táncot tanít
Ezzel párhuzamosan a teátrum Házi Színpadán a bátor jelentkezők szorgosan tanulták a több mint 450 előadást megélt Rómeó és Júlia leghíresebb dalának, a Lehetsz királynak a koreográfiáját. Az oktatók Barta Viktória és Mirtse Réka koreográfusok voltak, majd a gyakorlás közepette egyszer csak megérkezett Mercutio, Benvolio és Rómeó, vagyis Brasch Bence, Kerényi Miklós Máté és Kocsis Dénes, akik aztán beálltak a csapatba és a többiekkel közösen táncolták el a "tananyagot". Ennyivel azonban nem engedték útjukra a tánctanulókat az ifjak, meg is énekeltették őket. Az egyik csoporttal a Lehetsz királyt énekeltettek, másikkal pedig a Miért fáj?-t adták elő közösen egy kört alkotva, maradandó élményt okozva ezzel a megjelenteknek…

Csonka András a balett-terembe is elkalauzolta a kulisszajárókat...
Ezeken kívül a színház másik részén betekintést nyerhettek a kulisszák mögé a szerencsés nézők. A két idegenvezető Csonka András és Peller Anna voltak, akik elkalauzolták a nézőket a színház minden apró szegletébe, bejárták az alsó színpadot, a pincefolyosókat, a zenekari öltözőt, a díszletraktárt, a balett-termet, a mikroportos szobát, sőt, az egyik csoport a zenekari árokból figyelhette a színpadon éppen zajló Operett és Musical Maratont!

Az éjszakát a Tessék zenekar koncertje zárta, amelyben fellépett színházunk művészei közül Földes Tamás, Pálfalvy Attila és Bori Tamás játékmester.

...akik közül sokan a zenekari árokból nézhették a nagyszínpadi produkciókat
A Színházak éjszakájának szervezői a mai összegzésen kitértek arra, maguk is tapasztalták, sok helyütt jelentett problémát a nagy tömeg. Természetesen megoldást keresnek arra, hogyan lehet ezt a jövőben elkerülni. Szerencsére azonban a problémák ellenére a csalódottak száma jóval kisebb volt, mint azoké, akik elégedettek lehettek a programokkal. Azoknak, akik nem jutottak be egyetlen eseményre sem, a karszalag árát visszatérítik (további információ: info@szinhazakejszakaja.hu).

A Tessék zenekar koncertje
Remélhetőleg tehát, az idei tapasztalatokkal megújulva, hagyománnyá válik a Színházak éjszakája program, hiszen itt egy másik oldalukról ismerhetik meg a nézők a színészeket és a színházat egyaránt. Az érdeklődés mindenesetre azt mutatja, hogy igény van az ilyen fajta kulturális rendezvényekre, az Operettszínházban megfordult mintegy 3000 ember is ezt erősíti…

MÉG TÖBB FOTÓ A GALÉRIÁBAN!

VIDEÓÖSSZEÁLLÍTÁS AZ ESEMÉNYRŐL:rendezvenyhelyszinek.hu
A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam,
irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)
© 2008-2013, Minden jog fenntartva - Budapesti Operettszínház