Veled, Uram! - új távlatok a musicaljátszásban
2012-03-20
Négy dalt is megismerhettek látványos körülmények között az újságírók, a sétálók, a turisták - hiszen a Budai Vár, a Mátyás templom, a Halászbástya és Szent István szobra szolgáltatta a "díszletet" a Szörényi-Bródy rockopera, a Veled, Uram! sajtótájékoztatójának.

A címadó dalt Sasvári Sándor énekelte
(Fotók: Éder Vera)
Új, fiatalos köntösbe bújik, 12 évvel az esztergomi szabadtéri ősbemutató után, március 30-án és 31-én Szörényi Levente és Bródy János Veled, Uram! című rockoperája a Budapesti Operettszínház a Thália Színházzal közös produkciójában, az utóbbi teátrum színpadán. Az előadás sajtótájékoztatójára, a média fokozott jelenléte mellett, a Budai Várban került sor, ahol a Halászbástya előtti téren, Szent István szobra alatt először a Musical Együttes mutatta be március 19. napsütéses délutánján a Pogánytáncot, aminek végére a szerzőpáros is bevonult, majd az első uralkodónkat alakító Sasvári Sándor lóháton énekelte el a mű címadó dalát - a kíváncsiskodók, a turisták, s persze a sajtó legnagyobb örömére.

Ezt követően Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház főigazgatója köszöntötte az egybegyűlteket - a szerzőpárost, Somogyi Szilárd rendezőt, valamint a koprodukciós partner, a Thália Színház igazgatóját, Bereményi Gézát -, s mesélt a Veled, Uram! megújulásáról. Elmondta, már tizenegy évvel ezelőtt készült pályázatában is szerepelt egy Szörényi Leventével közös bemutató gondolata. Úgy vélte, a Veled, Uram! egy izgalmas lehetőség arra, hogy olyan emberi kapcsolatokat jeleníthessenek meg a történelem üzenetén keresztül, amelyek a ma emberét itt és most meg tudják érinteni. Hozzátette: Szörényi Levente és Bródy János hihetetlen érzékenységgel vettek részt a munkában, és úgy tűnt, örömüket lelik abban, hogy ezt az eredetileg 2000-ben bemutatott darabot most egy teljesen új, fiatalos köntösbe öltöztethetik. "Örömmel tölt el, hogy a kortárs magyar bemutatók közé bekerül most egy Szörényi-Bródy produkció is. Azt gondolom, új távlatokat nyitunk a musicaljátszásban, mérföldkő lehet a zenés kőszínházaknak a Veled, Uram!..." - mondta Kerényi Mikós Gábor, aki Sárdi Mihállyal együtt dramaturgja a műnek.

Pogánytánc - a Musical Együttes és a szerzők
A zeneszerző, Szörényi Levente Kerényi Miklós Gáborhoz hasonlóan örül a felújításnak. "Minden új bemutató nagy dolog. A kőszínházi premier még nagyobb. Az István, a király óta a mi nevünkhöz nagy szabadtéri előadások fűződnek. Izgalmas kérdés, hogy zárt szituációban megél-e a grandiózus produkció. Egy éve megfogadtuk Bródy Jánossal, hogy mi bizony hozzá nem nyúlunk a darabhoz, de ez az idő pont elég volt ahhoz, hogy újraértékeljük a gondolatokat, így több módosítás is történt" - mesélte Szörényi Levente, aki szerzőtársával hat új dalt írt a Veled, Uram!-ba.

Somogyi Szilárd rendező-Bródy János szövegíró-Kerényi Miklós Gábor igazgató-dramaturg-Szörényi Levente zeneszerző-Bereményi Géza igazgató
A shakespeare-i királydrámákhoz hasonlítható mű nagyon izgalmas, emberi konfliktusokban gazdag rockopera, amely gyakorlatilag az István, a király folytatása. A Veled, Uram! olyan, meg nem fejtett rejtélyek nyomába kalauzolja a nézőt, mint István egyetlen fiának, trónörökösének, Imre hercegnek máig tisztázatlan, csak a krónikákból ismert halála, amelyet trónutódlási harc követ. A háttérben és a nyilvánosság színpadán ármánykodás, cselszövés, kényszerű paktumkötés, vér és politika, erőszak, szélsőséges emberi érzelmek húzódnak...

Bródy János elmondta, szövegeiben igyekezett az időtlen történelmi tanulságokat megfogalmazni. A szerző szerint egy rendkívül korszerű, izgalmas, fordulatos, és színházi szempontból is hihetetlenül pergő művet sikerült létrehozniuk. "Meg kell erősítenem Szörényi Leventét, valóban nem akartunk hozzányúlni a darabhoz, de megfogadtam, amennyiben Leventét meggyőzik, komponáljon új dalokat, én megírom a szöveget hozzájuk… Nagy jelentőségű darab a Veled, Uram!, izgalmas, fordulatos, korszerű, filmszerű, szövevényes és nagyon összetett" - mondta Bródy János.

Imre herceg: Kádár Szabolcs-Krisztina: Vágó Bernadett
Somogyi Szilárd rendező a színházi produkció születéséről elárulta, Rózsa István díszlet-, illetve Velich Rita jelmeztervezővel arra törekedtek, hogy izgalmas, elképzelt világba kalauzolják a nézőket. "A látványos szabásmintákat követő jelmezek egyszerre hordozzák egy letűnt kor emlékeit és - anyaghasználatukban - a modernséget. A színpadot egy fekete kristálypalota-díszlet fogja uralni, és a hatást különleges fényjáték erősít majd" - a rendező szerint ugyanis egy ilyen összetett előadás során kifejezetten fontos, hogy a néző figyelmét a világítás révén is vezessék - ez utóbbi egyébként Somfai Péter munkája.

Kerényi Miklós Gábor zárásként kiemelte, hogy a Veled, Uram! új változata egy fiatalos darab, s hangsúlyozta, hogy két rendkívül tehetséges fiatal alkotó, Balassa Krisztián zenei vezető és karmester, a Zeneakadémia hallgatója, valamint a rendező, a Marosvásárhelyi Egyetemen tanuló, már Nádasdy-díjas Somogyi Szilárd irányítja a produkció munkálatait. Majd bemutatta a szereplőket, akik közül az Imre herceget alakító Kádár Szabolcs, a menyasszonyát, Krisztinát játszó Vágó Bernadett, illetve István megformálója, Sasvári Sándor még két dalt adott elő az egybegyűlteknek.

Az új produkció alkotói és szereplői
A március 30-31-ei premier szereplői még: István szerepében Földes Tamás, akinek fiát Barkóczi Sándor játssza, Orseolo Pétert Mészáros Árpád Zsolt és Homonnay Zsolt alakítja, az utódlási konfliktusban szerepet játszó Vászoly figuráját pedig Feke Pál és Szerényi László formálja meg. Gizella királyné: Füredi Nikolett és Geszthy Veronika, Ilon, Vászoly felesége: Janza Kata és Nádasi Veronika, a másik Krisztina: Fekete-Kovács Veronika, Aba Sámuel: Németh Attila és Szentmártoni Norman, Gellért püspök: Magócs Ottó és Mati György, s látható még a produkcióban Pirgel Dávid, Angler Balázs, Ambruzs Ádám, Pálfalvy Attila és Szomor György, valamint hat gyerekszereplő is, akik Vászoly és Ilon fiait alakítják. Közreműködik a Színház Musical Együttese és Balettkara - koreográfus: Bodor Johanna -, a Pesti Broadway Stúdió növendékei, valamint a teátrum zenekara, a másik karmester: Bíró Péter.

MÉG TÖBB FOTÓ A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓRÓL A GALÉRIÁBAN!

VIDEÓÖSSZEÁLLÍTÁS AZ ESEMÉNYRŐL:rendezvenyhelyszinek.hu
A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam,
irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)
© 2008-2013, Minden jog fenntartva - Budapesti Operettszínház