Borban a vigasz...! - együtt mulat operett-sztár és néző
2012-02-20
Hatalmas közönségsikernek ígérkezik a nemrégiben bemutatott Borban a vigasz…! Lovagrendi Operett Gála. A premiert követő öt előadás mindegyikén fergeteges hangulatot varázsoltak a színpadra a művészek, amelyet a nézők vastapssal jutalmaztak, gyakorlatilag együtt mulattak operett-sztárjainkkal, nem csak a szünetben kapott remek kóstoló hatására…

Hogy mi a jó magyar bor, s a remek operett-slágerek között az összefüggés? Egyszerű. Mindkettő jókedvre derít, ráadásul olyan hungarikumok, amelyekre büszkék lehetünk. Nos, a Budapesti Operettszínház nagyszabású, borkóstolással egybekötött gálaműsora e két értékünket dicsőíti!

Nyitókép Bacchus istennel
(Fotók: Éder Vera)
Kállai István és Nemlaha György író-szerkesztő-páros színes összeállítása során látványos díszletek és jelmezek között valódi zenei csemegék - elsősorban a szőlőről, borról, szüretről szóló operaáriák, operett-részletek, megannyi népszerű sláger, no meg szellemes jelenetek - kaptak helyet a Budapesti Operettszínház a Hungarikum Szövetséggel együttműködésben létrejött Borban a vigasz…! című gálájában. A közönség - a szünetben kapott remek kóstoló hatására is -, a művészek legnagyobb örömére együtt énekelte operett-sztárjainkkal a legismertebb számokat!

Az előadás során a két műsorvezető végigkalauzolja Mathiász Jánost, a világhírű magyar szőlész-borászt egy körúton, útjukba ejtenek palotát, kisvendéglőt, talponállót, kerthelyiséget, csárdát. A XIX. században élt szőlőnemesítőt Jantyik Csaba és Dézsy Szabó Gábor alakítja. "A gálának köszönhetően olyan embert ismerhettem meg, akiről eddig még nem hallottam. A műsornak ismeretterjesztő célja is van, persze borról szóló dalokkal egybefűzve. Érdekes, hogy operai sláger is elhangzik, amely tökéletesen illik az operettek közé" - mesélte Dézsy Szabó Gábor.

Mathiász  János elárulja a titkot... - Kerényi Miklós Máté-Dancs Annamari-Kékkovács Mara-Peller Károly-Jantyik Csaba
A látványos műsorban az operett műfajának fiatal sztárjai és a "nagy nemzedék" közösen szerepelnek, adnak elő borhoz kapcsolódó híres melódiákat: Boncsér Gergely bordalokat énekel, Bordás Barbara, Szendy Szilvi és Kékkovács Mara pityókás utcaseprőt is alakít, Kalocsai Zsuzsa, Oszvald Marika, Fischl Mónika és Lukács Anita szőlőt tapos hatalmas kádakban, Faragó András, Peller Károly és Szabó Dávid orosz táncot lejt, Vadász Zsolt és Vadász Dániel pedig híres bonviván-nótákat ad elő. A két műsorvezető Dancs Annamari és Kerényi Miklós Máté. Közreműködik a Színház Énekkara, Balettkara és Zenekara, vezényel: Makláry László és Szabó Mónika, a díszlet- és jelmeztervező: Túri Erzsébet, a koreográfus pedig Lőcsei Jenő. A produkció szakértő konzultánsa a nagy szőlőnemesítő dédunokája, Mathiász Gábor.

Vadász Zsolt, aki a villányi borok kedvelője, tömören megfogalmazta, szerinte mi a gála különlegességének záloga: "Magyar bor, magyar operett, tüzes magyar vér, ez a siker titka!".

Mulatás... - Boncsér Gergely-Faragó András-Vadász Zsolt
A nagyszabású műsor során minden előadáson más termőterület legkiválóbb borait kóstolhatják nézőink, bemutatkoznak az Ászár-Neszmély, a Pannonhalma-Sokoróaljai, a Csopaki, a Badacsonyi, a Balatonfelvidéki, a Soproni, a Somlói, a Balatonmelléke, a Balatonboglári, a Tolnai, a Szekszárdi, a Villányi, az Egri, a Tokaj-hegyaljai, a Mátrai borászai, valamint a Törley Pezsgőpincészet. A színpadon minden alkalommal borlovagok is felvonulnak, akik itt új tagokat is avatnak operett-sztárjaink személyében. Az eddigi előadásokon Sárdi Mihályt, az Operettszínház ügyvezető igazgatóját, Kerényi Miklós Gábor - KERO® főigazgatót, az előadás rendezőjét, Szabó Dávidot, Kalocsai Zsuzsát, Kerényi Miklós Mátét és Oszvald Marikát avatták.

Peller Károly, aki már 2010 óta a BadacsonyVin borlovagja, vasárnap debütált a gálában: "Pörgős, jó hangulatú műsort állítottak össze az alkotók. Élvezem, hogy sokféle karaktert alakítok, például orosz szolgát vagy nagyhasú kőművest, ahol műhasat kell viselnem a színpadon."

Kalocsai Zsuzsa-Bordás Barbara-Fischl Mónika-Oszvald Marika szőlőt is tapos...
Kalocsai Zsuzsa megtiszteltetésnek érzi, hogy ő lehetett az első a nők között az avatáson."Örülök, hogy egy ilyen méltóságteljes ceremóniának lehettem a részese. Egy titkos világba enged betekintést a nézőknek és nekünk egyaránt. A borkóstolóval egybekötött műsor remek csemege a fülnek és az érzékeknek egyaránt."

Oszvald Marikának otthon saját borospincéje is van. "A jó bort szívesen iszom, de ritkán, pedig termesztem is, bár inkább csak kísérletezni szoktam. A műsor szerintem fantasztikusra sikerült, kihegyezvtük a mulatásra, a bor által keltett hangulatra, ez pedig meghatározza a légkört az öltözőben és a színfalak mögött is. Mindannyian jó kis számokat énekelünk!"

Borban a vigasz…! gálánk az elkövetkező hónapokban is számos alkalommal látható, váltsa meg jegyét már most március 25., 26., 28-i vagy április 14., 18. 19-i előadásra, ha egy jó magyaros, vidám kikapcsolódásra vágyik.

MÉG TÖBB FOTÓ A GALÉRIÁBAN!

VIDEÓÖSSZEÁLLiTÁS:rendezvenyhelyszinek.hu
A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam,
irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)
© 2008-2013, Minden jog fenntartva - Budapesti Operettszínház