Budapesten is óriási siker a Miss Saigon!
2011-09-17
Álló tapssal ünnepelte mindkét szereposztás közönsége a produkciót és a művészeket a szeptember 15-ei és 16-ai premieren. A Miss Saigon nyáron 14 ezer néző előtt debütált Sopronban, mostantól pedig az Operettszínházban tekinthető meg KERO® rendezésében.

Kim: Vágó Zsuzsi és Chris: Dolhai Attila
(Fotók: Éder Vera)
A nyolcvanas évek közepén, A nyomorultak sikere után Claude-Michel Schönberg új témát keresett. Komponálás közben épp kávészünetet tartott, s belelapozott egy magazinba, amit valaki a zongorán hagyott. Ebben látta meg azt a fotót, amin egy vietnami édesanya Tan Son Nhut repülőterén éppen végső búcsút int a háború alatt született kislányának... A különös kép mögött egy nagyszabású kutatás állt, mely kiderítette, ki a lány apja: egy egykori amerikai katona - hozzá utazott a gyerek, akiről anyja lemondott, hogy neki jobb életet biztosítson...

- Alain Boublil szövegírónak és nekem is ez volt a kezdet... - emlékezik a zeneszerző.

Így kezdődik a Miss Saigon története, ami igazi sikersztori, hiszen a premiert követően a londoni West Enden a darabot több mint 4 ezer alkalommal játszották tíz éven keresztül, majd bemutatták a Broadway-n, Kanadában, Németországban, a Fülöp-szigeteken, Hollandiában, Brazíliában, Norvégiában és Új-Zélandon is.

Professzor: Mészáros Árpád Zsolt és Kim: Dancs Annamari
Hazánkban sem először kerül színre: a jogtulajdonos-producer, Cameron Mackintosh kifejezett kérésére most ugyanaz a kreatív csapat - Horváth Kata jelmeztervező, Kentaur díszlettervező, Bakó Gábor koreográfus, Makláry László zenei vezető és Kerényi Miklós Gábor - KERO ® rendező - dolgozott a produkción, akik az emlékezetes első, 1994-es szegedi szabadtéri, majd operettszínházi előadást megalkották. Az amerikai producer úgy emlékezik erre, mint a legjobb Miss Saigonra, amit valaha látott!

Thuy: Kiss Tivadar-Kim: Dancs Annamari-Chris: Kerényi Miklós Máté
A 2011-es változat nyáron a soproni MKB Musical Aréna szabadtéri színpadán debütált - három alkalommal összesen 14 ezer néző tekintette meg a Miss Saigont. A hatalmas sikert aratott előadásokra egy éves előkészület után került sor, s egyúttal az ország legnagyobb szabadtéri pódiumát is felavatták a Nagymező utcai teátrum sztárjai. A hatalmas, több mint 1300 négyzetméteres színpadot gigantikus díszletek, s mintegy 300 fős szereplőgárda foglalta el.

Ellen: Vágó Bernadett és Chris: Kerényi Miklós Máté
A nagyszabású előadás a Budapesti Operettszínházban is katartikus élményt kínál szinte minden nézőnek! Bár itt a stáb kisebb, de a látvány az "intimebb" környezetben is lenyűgöző. Már az előadás elején a vietnami harctéren érezhetik magukat a nézők…

Feke Pál-Visnyei Máté-Vágó Zsuzsi
A rendező, Kerényi Miklós Gábor - KERO®, a Budapesti Operettszínház főigazgatója hatalmas örömmel kezdett újra foglalkozni a Miss Saigonnal. Nem csak azért, mert az 1994-es magyarországi premier pályája fontos állomása volt, s óriási megtiszteltetés számára, hogy a jogtulajdonos-producer, Cameron Mackintosh ezt az előadást kedvencének választotta, hanem, mert különösen fontosnak tartja ezt a művet. Véleménye szerint ugyanis olyan rockopera-musical, amelyben lenyűgöző a látvány, különleges, Puccini-idézetekkel teli a muzsika, remek a hangzásvilág, s mindemellett igazi zenedráma is. S bár a Miss Saigon a West Enden és a Broadway-n szerzett hírnevet, nem szabad elfelejteni, hogy egy magyar család már Franciaországban született gyereke, Claude-Michel Schönberg szerezte a zenéjét.

Kim: Vágó Zsuzsi és Ellen: Bordás Barbara
- Szeretem ezt a darabot, a felelősség drámájának tartom, mely sok mindenről szól. A gyarmatosításról, a kommunizmus kísértetéről, a kultúrák-népcsoportok közötti különbségekről. Megdöbbentő erővel ábrázolja a II . világháború utáni legvéresebb fegyveres konfliktust, amit tulajdonképpen a Szovjetunió és az Egyesült Államok vívott: a világ két nagyhatalmának játszótere lett a szenvedő Vietnam... S bár társadalmi feszültségekkel teli, a Miss Saigon mégis főképp a szerelem mindent legyőző erejéről mesél! - mondja a rendező, aki szerint csak akkor állítható színpadra a mű, mely a musicalirodalom egyik legnehezebb darabja, ha nagyon erős társulat áll a produkció mögött.

Nos, a Budapesti Operettszínházban kettős, sőt, hármas szereposztásban tekinthető meg a Miss Saigon - legkiválóbb művészeinkkel és fiatal tehetségekkel.

A Professzor Amerikai álma - Szabó P. Szilveszter és a Musical Együttes
Professzorként a már Sopronban is bemutatkozó Szabó P. Szilveszter és Mészáros Árpád Zsolt, Kimként Vágó Zsuzsi, Dancs Annamari és Vágó Bernadett, Chrisként Dolhai Attila, Kerényi Miklós Máté és Kocsis Dénes, Johnként Feke Pál és György-Rózsa Sándor, Ellenként Bordás Barbara, Thuy-ként Kiss Tivadar és Ambruzs Ádám, Gigiként Csengeri Ottília és Vörös Edit látható. Ketten több szerepet is játszanak: Vágó Bernadett Kimként, Kerényi Miklós Máté pedig Thuy-ként is színpadra áll. Szerepel még a Miss Saigonban Csuha Lajos, Petridisz Hrisztosz - no és kétségkívül a legnagyobb sikert arató két kisfiú: Visnyei Máté és Szurap Szilárd Tamként.

MÉG TÖBB FOTÓ A GALÉRIÁBAN!rendezvenyhelyszinek.hu
A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam,
irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)
© 2008-2013, Minden jog fenntartva - Budapesti Operettszínház