Gasztrobloggerként is befutott Bálint Ádám
2010-06-23
Nem sokan tudják az Operettszínház művészéről, hogy remek szakács. Nemrég azonban blogot indított, hogy megossza az olvasókkal kedvenc receptjeit. Sőt, csapatával egy főzőversenyen is megmérettette magát...
Prózai oka van annak, hogy Ádám miért került közel a főzéshez. "Akkor szoktam rá, amikor két színházi próba között hazarohantam, és összesen két órám volt, hogy egyek. Ekkor mindig összedobtam magamnak valamit. Először receptekből próbálkozom, aztán szépen lassan a saját ízlésem szerint átalakítom azokat. A blogon olyan ételek találhatóak, amelyek maximum fél óra alatt elkészíthetőek és egészségesek, ami számomra azt jelenti, hogy adalékanyagoktól mentesek. Mindhárman, akik ezen az oldalon dolgozunk, szeretnénk azoknak a kedvét is meghozni a főzéshez, akik eddig esetleg valami miatt tartottak tőle, és kevésszer ragadtak fakanalat."

A Spooon 1-2-3 csapata
Két ismerősével, Évával és Dorcival hozták létre a Spooon 1-2-3 elnevezéső blogot pár hete. Korábban szerettek volna már külön-külön indítani egyet, de gondolták, összedolgoznak inkább. Ezzel ők Magyarországon az elsők, akik csapatban főznek-írnak. Jól kiegészítik egymást, már ami a recepteket illeti. Egyikük az egészséges ételekben van otthon, másikuk az olasz konyhát ismeri remekül, Ádám pedig a keleti ízek szerelmese és mestere. A honlapra napi egy bejegyzés érkezik a készítőktől, ezek természetesen kizárólag előre kipróbált receptek, amelyekhez az ételek fotóit is mellékelik. Az olvasók persze hozzá is szólhatnak, szerencsére élnek is ezzel a lehetőséggel. Ádám azt mondja, "Nem várt sikert hozott az oldal, hiszen elindulása óta már több média-megkeresésünk is volt, főztünk például az egyik kereskedelmi televízióban, illetve részt vettünk egy szakácsversenyen is."

A versenyen
Utóbbin, a Czifray elnevezésű megmérettetésen tejberizst kellett készíteni az indulóknak. A trió tíz variációból álló pályázattal indult és jutott a döntőbe. A rangos zsűrinek, amely hazánk legjobb séfjeiből állt, végül a Fehércsokis-kardamomos-sáfrányos sült tejberizstorta mentás-citromfüves mangópüréágyon névvel illetett kompozíciót készítették el. Ahogy az várható volt, egészen rendkívüli ízkombinációkkal készült mindenki. Az értékelésnél elhangzott, hogy a döntőben bármelyik ételt fel lehetne szolgálni egy európai étteremben.

A közös főzésről végül szép emlékekkel tértek haza Bálint Ádámék, hiszen nem számítottak ekkora sikerre. "A zsűri, melynek tagja volt többek között Segal Viktor séf és Mautner Zsófi, az első gasztroblogger, azt mondta, amikor megkóstolták a főztünket, hogy erre az ízre vártak egész nap, és megkérdezték, hogy nem akarunk-e éttermet nyitni. Jóleső érzés volt ezeket hallani."

A különleges tejberizs...
Az Operettszínházban persze hamar elterjedt Ádámról, milyen nagyszerűen süt-főz. Az Abigél című darabban a Gedeon-napi mulatságra már többször vitte ő a süteményt, amit a kollégák jóízűen fogyasztottak a színpadon, miközben ő a takarásból figyelte őket. De tartott már eszme- és receptcserét Náray Erikával és Polyák Lillával is. Ilyenkor megosztják egymással ötleteiket, tapasztalataikat. Bálint Ádám még hozzátette, amennyiben ideje engedi, a jövőben szívesen iskolapadba ülne, hogy elsajátítsa a sütés-főzés mesterségét.


rendezvenyhelyszinek.hu
A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam,
irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)
© 2008-2013, Minden jog fenntartva - Budapesti Operettszínház